Leda som arbetslag
Föreläsare: Jenni Nilsson och Mimmi Örberg
Datum: Onsdagen den 8 februari
Tid: 18:30-20:30
Plats: Blåsenhus, von Kraemers allé 1, Uppsala
Sista anmälningsdag: den 3 februari
Alla som har ett läroplansuppdrag har också ett ledaruppdrag, vilket innebär att ledarskap i arbetslaget inte enbart handlar om förskollärarens ansvar utan att även barnskötarens vardag består av många ledarhandlingar och ett stort ansvar. Stor del av läroplanen riktar sig till hela arbetslaget, det angår oss alla att barnen får den trygga, roliga, utvecklande vardag som de har rätt till i förskolan. Därför behöver förskolans ledarskap både förstås och utvecklas tillsammans. Föreläsningen tar sin utgångspunkt i vår bok Leda som arbetslag – ledarskap och yrkesroller i förskolan (Natur & Kultur 2022). Vi belyser flera aspekter som kan stödja i att utveckla ett kollegialt ledarskap, ett ledarskap som blir till i relationer genom ett nära samarbete, dialog, ömsesidighet och viljan att mötas. Om oss: Jenni Nilsson och Mimmi Örberg har en lång erfarenhet av arbetet i förskolan och är idag doktorander i pedagogik vid Uppsala universitet. Utöver forskarutbildningen undervisar de blivande förskollärare och handleder verksamma arbetslag och rektorer. De är även författare till Demokrati! Teori och praktik i förskolan (Natur & Kultur 2020) och Leda som arbetslag – Ledarskap och yrkesroller i förskolan (Natur & Kultur 2022).
Barnets rätt till lekstöd och stöd i sin lekutveckling
Föreläsare: Karin Sehlin
Datum: Onsdagen den 13 september
Tid: 18:30-20:30
Plats: Blåsenhus, von Kraemers allé 1, Uppsala
Sista anmälningsdag: den 8 september
Information: Barnombudet i Uppsala län, BOiU.
Två föreläsningar med Tomas Kaya
Datum: Onsdagen den 4 oktober
Tid: 18:30-20:30
Plats: Blåsenhus, von Kraemers allé 1, Uppsala
Sista anmälningsdag: den 29 september
Information om föreläsaren: Tomas Kaya är den virala förskolepedagogen som på Tiktok är känd under namnet “Förskolefnatt”. Där delar han med sig av sin barnsyn och stöttar pedagoger runtom i landet. Alltifrån hur en förskoleverksamhet ser ut till kampen om barns rättigheter. Vi känner också igen honom som finalist i Talang 2022, där han fick Bianca Ingrossos Golden Buzzer. Han har arbetat i förskolans värld i 11 år och brinner för att stärka pedagogers roll och uppdrag runtom i landet. Men också att lyfta upp ett starkt barnperspektiv som bör genomsyra varje verksamhet.
Frustrationen vi alla delar: Denna föreläsning innehåller många igenkänningsfaktorer som vi alla delar i vår gemensamma yrkesroll. Upplägget har fokus på att synliggöra de vanliga frustrationerna vi möter men på ett humoristiskt sätt. Alltifrån de omärkta svarta vantarna som alltid hittas i värmeskåpet, till de missade toabesöken pga stressen. Förvänta dig skrattanfall och magrutor. Denna föreläsning är underhållande och sätter fingret på de gemensamma erfarenheterna vi har i förskolans värld.
Barn i utsatthet: Jag tar med er på en hjärtskärande resa i barns utsatthet, vikten av anmälningsskyldigheten samt utmaningar i vårt möte med begreppet orosanmälningar. Varför tvekar en del pedagoger i att orosanmäla? Hur ser samarbetet ut med socialtjänsten? Och vilka röda flaggor bör vi som pedagoger ha koll på?