”Interkulturella arbetsformer i förskolan – vad och hur?”
Pirjo Lahdenperä är professor i pedagogik vid Mälardalens högskola. Hon utnämndes 2005 till Sveriges första professor i interkulturell pedagogik vid Södertörns högskola. Hon har speciellt inriktat sig inom forskning och undervisning på interkulturell pedagogik och verksamhetsutveckling såväl i skola som förskola.
Föreläsningen gav svar på frågor om vad interkulturalitet är och hur man kan utveckla förskoleverksamheten utifrån mångfalden hos barn och föräldrar.
”Bångstyriga barn. Genuspedagogik, normkritisk praktik och barns motstånd”
Klara Dolk är utbildad förskollärare och arbetar som lektor i förskoledidaktik vid Stockholms universitet. Genuspedagogik har slagit igenom stort i förskolan. Men vad händer när barnen inte alltid tacksamt tar emot vuxnas välmenande försök att fostra, utan istället gör motstånd?
Och hur skulle ett jämställdhetsarbete kunna se ut som inte enbart utmanar normer om ”kön” utan också normer om ”barn” och ”vuxna”?
”Förskola för hållbar utveckling”
Maria Hedefalk är lektor i didaktik vid Uppsala universitet. Hon har disputerat med avhandlingen ”Förskola för hållbar utveckling. Förutsättningar för barns utveckling av handlingskompetens för hållbar utveckling”.
I avhandlingsarbetet har hon undersökt en aspekt av undervisning för hållbar utveckling, nämligen kritisk handlingskompetens. Vad innebär det att handla kritiskt och vilka möjligheter finns för barn att utveckla en kritisk handlingskompetens i förskolepraktik?
Under föreläsningen presenteras tankar om hur undervisning i förskolan kan förstås och hur undervisningen kan variera beroende på pedagogernas didaktiska val. Vad vill man med sin undervisning och hur medvetna är de val som görs i situationen?
Maria kommer att synliggöra och diskutera hur läraren är med att påverka meningsskapande som sker och vad det innebär för barns möjligheter att utveckla en kritisk handlingsförmåga.
”Att möta och bemöta barn och familjer som upplevt våld och flykt”.
Isabel Petrini, leg psykolog arbetar på Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala. Isabel föreläste om hur barn och föräldrar kan påverkas av svåra upplevelser och vad man som vuxen runt om kan göra och tänka på i bemötandet