”Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli”
Den 14 november fick vi en mycket givande och tankeväckande föreläsning av Micke Gunnarsson med frågor som:
Hur kan vi möta våra barn i deras bygge av självkänsla?
Känner våra barn att skolan är till för dom?
Hur hanterar vi situationer då vi känner oss förvirrade när det kommer till Internet och all teknik?
Hur stöttar vi dagens barn när de tittar på oss och undrar:
– Vad ska jag bli när jag bli stor?
För mer info om Micke och hans tankar och erfarenheter, hälsa på honom på www.mickegunnarsson.com eller via sociala medier.
”Normkreativitet- Hur funkar det?”
Föreläsare: Kristina Henkel
Den 3 oktober var Kristina Henkel hos oss och föreläste om normkreativitet.
”Vi har alla med oss olika erfarenheter, förväntningar som påverkar vårt bemötande av andra människor. Genom att synliggöra normer kan vi ifrågasätta och skapa en inkluderande verksamhet där fler berättelser och perspektiv får plats. Normkreativitet handlar om att se alla människors resurser istället för att låta oss hindras av stereotyper.”
Kristina Henkel har länge drivit frågor om jämställdhet, normkreativitet och inkludering i förskola och skola och har lång erfarenhet av att utbilda om detta. Kristina har skrivit böckerna Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 och En jämställd förskola & skola samt gjort filmerna För en jämställd skola till Skolverket.
”Konsten att lyssna. Ett sätt att arbeta med värdegrunden.”
Föreläsare: Suzanne Axelsson.
Den första meningen i förskolans läroplan är ”Förskolan vilar på demokratins grund.” Det är värdegrunden som allt lärande ska stå och bygges på. ”En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Var och en som verkar inom förskolan ska främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö.”
Genom att lyssna kan vi, vuxna och barn, bättre förstå värdegrunden och våra handlingar blir mer respektfullt och insiktsfullt. Både barn och vuxna borde lyssna för att förstå istället för att lyssna för att svara som dom flesta gör. Föreläsningen utforskar hur man lyssna och varför det är viktigt för värdegrunden, samt delar med idéer kring hur man kan bli en bättre lyssnare och hur man kan hjälpa barnen att verkligen lyssna på varandra.
”Interkulturella arbetsformer i förskolan – vad och hur?” Del 2
Den 25 april kom Pirjo Lahdenperä tillbaka och fortsatte sin spännande föreläsning om interkulturella arbetsformer i förskolan. Pirjo följde upp höstens föreläsning med frågeställningar och diskussioner kring hur våra metoder att bedriva förskola påverkar normer och värderingar i de interkulturella mötena.
Pirjo Lahdenperä är professor i pedagogik vid Mälardalens högskola. Hon utnämndes 2005 till Sveriges första professor i interkulturell pedagogik vid Södertörns högskola. Hon har speciellt inriktat sig inom forskning och undervisning på interkulturell pedagogik och verksamhetsutveckling såväl i skola som förskola.